TOTALE UITVERKOOP

Voor iedereen die graag wat meer achtergrond heeft bij mijn beslissing om te stoppen met About blue

Ik had schrik om de uitverkoop te doen. Wat gaan de mensen denken? Welk verhaal zal de ronde gaan?…. Toch kreeg ik het advies voor een totale uitverkoop te organiseren en niet te wachten tot de overname definitief is. Ik volgde het advies aangezien deze uit een betrouwbare bron kwam.

Ondernemen is veel fouten maken, heel erg veel ( en de meeste kosten veel geld) wil jullie laten zien dat je beslissingen kan maken en het lef moet hebben om de mensen toe te spreken en ze uitleg te geven. Jullie waren trouwe fans die het merk altijd mee hebben gedragen en gemaakt tot wat het nu is. Dus wil ik jullie een antwoord geven .

Kruip je even mee in mijn wereld als ik je het eerlijk vertel? Ondernemen is vallen en weer opstaan. Keuzes maken hard en zacht.

HET BEGIN

In 2014 startte ik met ” atelier Lotte Martens” een eerste stoffenlabel op. Na mijn studies textiel was ik onmiddellijk in het onderwijs gestapt. Eerst als werkplaatsverantwoordelijke dan als docent en later als coördinator voor de opleiding Mode en textiel. Na 8 jaar in het onderwijs besliste ik om volledig zelfstandige te worden.

Ik ontwierp voor Raf Simons en andere ontwerpers stoffen , hieruit ontstond de eerste stoffencollectie voor de DIY. Een handgedrukte collectie die tijdloos was en vulde dit aan met workshops. We leverde stoffen aan winkels en zelfstandige naaisters. Het drukken optimaliseerde we met de aankoop van machines. Dag en nacht werd er gewerkt. Ik had haast niet door dat ik zo hard werkte want mijn textiel, het creëren is mijn alles.

In 2017 kreeg ik de kans om About blue over te nemen. Een collectie speelse stoffen, die in impuls collecties gedrukt werd. About blue had alles wat “Lotte Martens” niet had. Een productie buitenhuis, concurrenten, steeds dezelfde kwaliteiten, gericht op kinderen ,eens een print op was werd het niet meer bijgemaakt,….

We gingen naar de beurs, groeide groeide en groeide. Ik deed het niet meer alleen. Er kwamen lieve collega’s bij, een nieuwe webshop werd gemaakt , het label werd uitgebouwd : een vaste uni en boordstoffen-kaart, patronen, inspiratieblogs,…

HET VERVOLG

Coronatijd was een intensieve periode want alles veranderde zo snel dat het van iedereen: Riet , Kir en Clara en mezelf veel inspanningen leverde ons staande te houden. We haalde elke dag het beste uit de kast om alles op gepaste moment online te zetten. Het lukt ons om de targets te halen. Maar makkelijk was het niet, als team was het wel fijn om zo te knallen.

HET EINDPUNT

LESGEVEN

Mensen ontmoeten, leren van elkaar, expert zijn in wat je doet, groepen begeleiden,…

Ik wou terug het werkveld, ik miste het lesgeven en kennis doorgeven. Ik had de laatste jaren geen tijd meer voor creeëren. In januari starte ik met halftijds in het onderwijs. Ik wou onderzoek of het klopte wat ik dacht, dat ik het lesgeven miste. Bij “atelier lotte martens” deden we een uitbreiding van de workshops. Naast workshops rond zeefdruk hebben we nu ook een naaiaanbod, duo workshops, jaarprogramma,samenwerkingen met wisper,…

Wie met mij in de scouts heeft gezeten weet dat het in mijn bloed zit om de leiding te nemen, out of the box te denken, snel te kunnen schakelen en graag voor andere zorg. Op mijn 27 ste werd ik leidinggevende van 20 man en ik vond dat heel erg fijn. Begin dit jaar moest ik vaststellen dat ik geen leidinggevende meer wil zijn van mijn eigen bedrijf.

Helaas zijn er maar 24 uur in een dag en krimp ik dus in , zonder personeel ga ik verder met mijn workshopaanbod, stoffen drukken en opdrachten op maat.

FAMILIE

Ik deelde niet veel op social media over mijn Privé. Het merk About blue was een team niet één persoon. Het is zo dat bij iedereen het leventje zijn gangetje gaat en ik niet zo vertrouwde ben met het delen van mijn leven en het merk. Hoe de afgelopen 3 jaar hier waren heeft wel gemaakt dat ik stop met het bedrijf.

In 2019 staat voor ons als gezin de wereld stil. Onze tante Sas sterft heel erg plots. Ze was ons maatje, onze lieve buurvrouw, steun en toeverlaat een deeltje van ons gezin. Ze was ineens weg, zonder aankondiging en maar 33. In 2020, in het coronajaar nemen we afscheid van mijn schoonmoeder die de strijd tegen kanker niet heeft gewonnen. In 2022 wordt er bij mijn moeder eierstokkanker vastgesteld met uitzaaïngen. Een heel erg slechte prognose maar ze kroop door het oog van de naald. De loodzware behandeling sloeg aan maar tot op de dag van vandaag moet ze van de behandeling revalideren. Het tempo van afscheid nemen was te hoog.

Ik moet toegeven dat ik daar even van moet bekomen en voor mijn mama( en papa) wil kunnen zorgen en tijd hebben

HAPPINESS IS HANDMADE

Maken is mijn passie en dat zal altijd zo blijven. Ik stop met de collecties van About blue maar Atelier Lotte Martens blijft gewoon bestaan en wordt verder uitgebouwd. Neem maar eens een kijkje. Naast textiel is er een naai-programma bijgekomen.

Voor About blue starten we nu met de totale uitverkoop. Er lopen tegelijkertijd ook gesprekken voor een overname. De tijd uitmaken wat het zal worden. Voor mij is dit een eindpunt maar misschien ook een nieuwe start.

TOTALE UITVERKOOP

Waarom jullie bestelling of atelierbezoek het verschil maakt

Als groothandel bestel je geen stof per 10 meter. Stoffen worden aangekocht per 500 of 1000 meter. Ja, een kilometer stof per print werd hier geleverd. Voor de Leuvenaars, dart is zo lang als de Bontgenotenlaan, leerde ik in de lagere school. De stock verkopen zorgt ervoor dat ik About blue in schoonheid kan afsluiten. We investeerde de laatste jaren veel dus alles wat we uit de uitverkoop halen is noodzakelijk.

Maar naast het financiële is er ook het emotionele. De uitverkoop hoort bij het afronden wat er is opgebouwd. Jullie lieve berichtjes en bestellingen geven me een warm gevoel. Elke bestelling die geplaatst wordt is toch een beetje speciaal. Elke bestelling is een stukje afronden. Daar ben ik je heel erg dankbaar voor.

DANK U WEL

Jullie hebben About blue mee gemaakt tot wat het is.

Dank je wel aan alle winkels die About blue mee hebben uitgedragen
Dank je wel aan de bloggers die het verhaal mee vertelde
Dank je wel aan mijn team en partners voor het plezier dat we samen beleefde
Dank je wel aan mijn familie en vrienden. De afgelopen tijd waren jullie er zoals altijd.

3 gedachten over “TOTALE UITVERKOOP

  1. Veel succes bij de afronding en de nieuwe focus en vooral veel rust toegewenst 🤞

  2. Ik begrijp het verhaal helemaal. Nu tijd voor een andere weg door een kleinere deur. Succes! Jeanine in Noord Groningen die zo graag eens zou willen komen. Ver hè

  3. Prachtige stoffen heb je. Ik wens je nog veel creatieve uitspattingen en kom zeker eens een naailes bij jou volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *