|

Sewing secrets: bieslint bevestigen

Bieslint, biaslint, bias band, what’s in a name? Allemaal synoniemen voor hetzelfde wonderlijke naailint: een gevouwen lint, dat op de schuindraad is geknipt en waar je je naaiwerk zeer netjes mee kunt afboorden. De schuine kniprichting zorgt ervoor dat het lint mooi mee draait in de bochten. Maar hoe zorg je er nu voor dat je bieslint aan beide kanten even netjes is doorstikt? Deze methode leert je stap voor stap hoe je nette biesjes naait. We testten verschillende methodes uit en deze heeft het meest garantie op een mooi resultaat!

 In deze handleiding gebruiken we onze French Terry bieslinten. De methode werkt ook voor ander bieslint, zoals onze linten in viscose!

Biaslint dubbel strijken met strijkijzer.

Stap 1: strijken

  • Strijk het bieslint over de hele lengte dubbel. Doe dat zo nauwkeurig mogelijk.

Stap 2: hulpstiksel (gewone naaimachine)

Met de gewone naaimachine volg je deze stap. Gebruik je een overlock, kijk dan bij de volgende foto.

  • Vouw het bieslint volledig open en leg het met de goede kant van het bieslint op de verkeerde kant van de stof. Zorg dat de randen op elkaar liggen.
  • Zorg ervoor dat het garen in de spoel de kleur heeft van de stof.
  • Stik exact in het eerste ‘gootje’ van het bieslint. Dit is een hulpstiksel, als het niet om de bochten gaat, kan je hiervoor een grotere steeklengte gebruiken.

Hulpstiksel naaien om bieslint vast te zetten.

Stap 2: hulpstiksel (overlock) 

Met de overlock:

  • Vouw het bieslint volledig open en leg het met de goede kant van het bieslint op de verkeerde kant van de stof. Zorg dat de randen op elkaar liggen.
  • Stik het bieslint vast aan de stof: zorg ervoor dat je linker naald exact in het eerste ‘gootje’ van het bieslint terecht komt. (Zie stippellijn op de foto). Het is geen probleem als je mes hierbij een randje van stof en bieslint af snijdt.

Stap 3: vouwen en strijken

  • Vouw het bieslint rond de rand van je stof, naar de goede kant van de stof. Zorg ervoor dat de omgevouwen rand van het bieslint net over het hulpstiksel zit.
  • Strijk nog eens goed plat.
Bieslint naaien
Bias band vast spelden

Stap 4: spelden

  • Speld het bieslint vast. Voor lange rechte stukken kan je eventueel zonder speldjes werken. Als je een erg net resultaat wil, zeker in bochten, is spelden zeker wel een goed idee.

Stap 5: topstitch

  • Zorg ervoor dat je garen de kleur heeft van je biaslint, zowel in de spoel als op de klos.
  • Doorstik op een paar mm van de rand van het lint. Als je machine dit toelaat, werkt dit het best door je naald uit center te zetten, en het midden van je naaivoet te richten op de rand van het biaislint. Als je nauwkeurig hebt gewerkt, belandt het stiksel aan de onderkant ook door het biaislint. Zit je er een beetje naast, dan is dat ook niet zo erg: het hulpstiksel zorgt ervoor dat je lint in elk geval aan beide kanten vast zit.

Bieslint naaien met topstitch
Tutorial bieslint bevestigen

Klaar! Of wacht… lees nog even hoe je het best in de bochten aanpakt.

Bieslint in bochten

  • Voor de bochten komt het er op aan om het eerste (hulp)stiksel erg nauwkeurig aan te brengen, en de rand van het biaislint precies gelijk te leggen met de rand van de stof. Als je dat nauwkeurig doet, volgt het lint mooi de bocht wanneer je het over de stofrand heen plooit.

Tutorial bieslint in bocht stikken
Tutorial bieslint in bocht stikken

Bolle bochten

Bijvoorbeeld bieslint rondom een slabje, of de bocht in de rok/short van ons patroon Salt & Sweet (coming soon!)

  •  Zorg ervoor dat je het bieslint niet oprekt tijdens het stikken. Anders gaat de stof niet meer mooi plat liggen in het eindresultaat.
  • Vouw het bieslint terug in vorm met veel aandacht, voor je gaat strijken. In de bocht heeft het de neiging niet meer evenredig verdeeld te zitten over voor- en achterkant. Vouw het daarom netjes terug dubbel voor je strijkt en speld daarna op zijn plaats.

Holle bochten

  •  Bij een holle bocht mag je wel wat aan het lint trekken tijdens het naaien. Hoe hard je het oprekt, hangt af van je project. Voor een project waar de bocht in het eindresultaat plat ligt (bijvoorbeeld de hals van een slabje) rek je het heel lichtjes op. Voor bijvoorbeeld een hals- of mouwopening mag je wat harder trekken.
Tutorial bieslint in bocht stikken

ABOUT BLUE BIESLINTEN 

French Terry bieslint bestaat uit onze uni French Terry, gesneden op schuindraad en behandeld om de dikte te reduceren. Het resultaat is een stevig, beperkt elastisch, makkelijk te verwerken bieslint

Je gebruikt het dus niet als zeer rekbare bies, maar hij combineert wel perfect met rekbare stoffen en maakt het zelfs makkelijker om die te verwerken. Denk: shortjes, badjasjes, slabben, spaghettibandjes,… mogelijkheden legio.

ONZE EIGEN REGENBOOG 

Bij About Blue houden we van bouwen! Geen wankele collecties die je na een seizoen alweer vergeten bent, maar een stevig concept waar je lang plezier van hebt. Daarom bouwen we al onze collecties op aan de hand van een vaste kleurkaart. Dat stukje bieslint in je kast past dus bij de stof van vandaag. Maar de kleur komt ook nog terug in vroegere en latere prints uit onze collectie. Zo kan je bouwen aan een mix & match kleerkast. En zo kan je blijven combineren met je voorraad! 

OEKO-TEX 

Onze bieslinten zijn Oeko-tex gelabeld, en daar zijn we fier op. Want als je de tijd neemt om te naaien, voor jezelf of voor voor iemand anders, dan doe je dat met liefde! Dan wil je toch geen stoffen die met schadelijke producten zijn geproduceerd? About Blue stoffen en boordstoffen zijn 100% vrij van chemicaliën. 

About blue french terry bieslint alle kleuren

Onze patronen met bieslint

Vergelijkbare berichten